Kategoriat
polkujuoksu

Polkujuoksu harrastuksena ja urheilulajina

Polkujuoksu eli trailrunning on kestävyyttä ja ketteryyttä kehittävä urheilulaji joka tarjoaa hikoilun ohessa luontoelämyksiä. Luonnossa liikkuminen tutkitusti parantaa henkistä hyvinvointia, joten polkujuoksulla kehität sekä kehon että mielen terveyttä.

Polkujuoksua ei tarvitse aloittaa maratonmatkoilla, vaan sitä voi harjoitella omassa lähiluonnossa. Sopivia polkuja löytyy käytännössä kaikkialta Suomessa. Varsinkin alkuun haastavat osuudet voi olla parempi ottaa rauhallisesti kävellen.

Ainoat tarvittavat varusteet ovat säänmukaiset ulkoiluvaatteet ja soveltuvat kengät. Useilla juoksukentävalmistajilla on erityisiä trail-malleja, joissa on pitävät pohjat ja usein maantiekenkää tukevampi rakenne.

Moni hyödyntää myös mielellään uutta teknologiaa kuten aktiivisuusrannekkeita tai GPS-kelloja kilometrien ja suoritustason seurantaan. GPS mahdollistaa myös nousujen mittaamisen, erityisesti yhdistettynä barometriin.

Laji soveltuu myös erinomaisesti harrastamiseen liikunnasta pitävän koiran kanssa. Huomioi että myös koiran tassut voivat vaatia suojaa etenkin rikkonaisessa maastossa.

Urheilulajina polkujuoksu on eri laji kuin maastojuoksu, jossa kilpaillaan maastojuoksuradalla. Maastojuoksu oli ennen myös olympialaji ja kuuluu nykyaikaiseen viisiotteluun.

Polkujuoksua harrastetaan maailmanlaajuisesti. ITRA eli International Trail Running Association perustettiin 2013 tehtävänään edistää polkujuoksun tunnettuutta urheiluna. Yhdessä IAU:n (Ultrajuoksun kattojärjestö) se on kärjestänyt vuosittaista maailmanmestaruuskilpailua, joka järjestettiin viimeksi Portugalissa 2019.

Kisat luokitellaan yleensä pituuden mukaan: Alle maratonin pituiset (alle 42 km), Ultra medium (42-69 km), Ultra long (70-99 km) ja Ultra Xlong (yli 100 km). Tunnettuja kilpailuja ovat muun muassa 166 kilometrin pituinen Ultra-Trail du Mont-Blanc ja USA:n Western States Endurance Run (160 km)